Svátek svatého Patrika se slaví každý rok 17. března. Letos je to takový „Zelený“ čtvrtek o týden dřív. Pojďme ho spolu oslavit na irský způsob, třeba na zahradě.
Co víme o svatém Patrikovi? Je to patron Irska, jeho symbolem je zelený trojlístek. Na jeho svátek se tančí, jí a popíjí obvykle tmavé pivo, ale i whiskey – dnes už snad na celém světě. Tedy i u nás. Na tento den nosí Irové zelené oblečení, někde připíchnutý zelený trojlístek, jí se zelené jídlo, pije se zelené pití. U nás na Slepičárně to ale oslavíme (jak jinak) kuřecími křídly marinovanými v irské whiskey. A abychom dodrželi zelenou tradici, přidali jsme řapíkatý celer a rozmarýn.
Křídla na whiskey
4 porce
příprava: 70 minut
Co na křídla?
1 kg kuřecích křídel
1 lžíce másla
1 šalotka
1 stonek řapíkatého celeru
50 ml irské whiskey
3 lžíce medu
115 g rajského protlaku
1 stonek rozmarýnu
sůl a pepř
alobal
Jak na to?
- V malém hrnci orestuj na másle nadrobno nasekanou šalotku, přidej na malé kostičky nakrájený řapíkatý celer (lístky si nech na ozdobu). Restuj při nižší teplotě do měkka, asi 2 minuty. Pak přilij whiskey, vmíchej med a rajský protlak. Přidej stonek rozmarýnu a dochuť solí a pepřem. Krátce provař, stačí tak 2-3 minuty.
- Troubu předehřej na 200°C. Naporcovaná kuřecí křídla namoč do marinády a vyskládej do pekáčku. Pekáček zakryj alobalem a peč asi 30 minut. Potom odklop, otoč křídla, zalij zbytkem omáčky a peč nepřikryté dalších 15-20 minut. Podávej zasypané nasekanými lístky z řapíkatého celeru.