Jak poznáte, že na vás jde jaro? Třeba tak, že vytáhnete z lednice kus masa, rozpálíte gril nebo alespoň grilovací pánev a jídlo si sníte pěkně venku na zahradě.
Symbolem jara jsou (mimo jiné) i mladá masa, tedy selečí, jehněčí a také telecí. Nejsou příliš tučná, někoho však mohou odrazovat svým aroma nebo čistě proto, že se jedná o mláďata. Na druhou stranu tohle maso šéfkuchaři i my amatéři milujeme pro jeho šťavnatost a křehkost. Skvěle ladí se solí, čerstvě namletým pepřem a samozřejmě s bylinkami. A když si k nim přimyslíte brambory s pažitkou a máslem, pak není co řešit. Jaro je tu!
Něco o telecích kotletkách
Telecí kotletky vám řezník vyseká s kostí z přední a zadní pečeně z telecího hřbetu. Nebraňte se tuku na povrchu, při tepelné úpravě si maso zachová správné aroma i chuť.
Kotletky s bylinkovým máslem
2 porce
příprava: 20 minut
Co na kotletky?
2 telecí kotletky
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
1 palička česneku
olej na potření grilovací pánve
Co na bylinkové máslo?
50 g změklého másla
petrželka
lístky řapíkatého celeru
10 g strouhaného parmazánu
kůra z půlky limetky
sůl a pepř
1 stroužek česneku
Jak na to?
- Připrav si bylinkové máslo. Smíchej nasekanou petrželku a lístky řapíkatého celeru s kůrou z limetky, nastrouhaným parmazánem, solí, pepřem a změklým máslem. Můžeš přidat i trošku česneku. Dej do ledničky a nech chvilku tuhnout.
- Telecí kotletky osol, opepři a ogriluj na pánvi dozlatova z obou stran, asi 4 minuty z každé strany. Přidej na chvilku na pánev oloupaný a rozpůlený česnek jen tak, aby byl lehce do hněda. Hotové kotletky podávej s bylinkovým máslem a grilovaným česnekem.