Jsou křehká, o něco libovější než bůček a přesto šťavnatá a neuvěřitelně návyková. Taková jsou vepřová žebra, když je upečete s utřeným česnekem.
Proč dělat něco složitě, když v tomto případě to jde úplně jednoduše a téměř samo? Miluju víkendové pečeně a ano, přiznávám se, že to není úplně zdravé. Ale když si to dáte jednou za čas, posedíte u toho, dopřejete si chvíli na trávení a pak vyrazíte s rodinou do přírody a dáte si do těla, potom nehřešíte. Prostě si užíváte života a o tom to celé je. Nebo ne?
Pečená vepřová žebra
4 porce
Příprava: 20 minut + 2 hodiny pečení
Co na pečená žebra?
1 kg vepřových žeber
1 palice česneku
1 lžíce hrubé soli
čerstvě namletý pepř
1 lžička olivového oleje na potření
150 g libové slaniny (ideálně „unsmoked back bacon“)
50 g másla
špikovací jehlice nebo provázek
Jak na to?
- Rozbal vepřová žebra. Utři asi 5 oloupaných česneků s hrubou solí a čerstvě namletým pepřem. Zakápni olivovým olejem a žebra zabal do spirály. Můžeš propíchat jehlicemi a utáhnout provázkem, budou pěkně držet pohromadě a zůstanou šťavnaté.
- Předehřej troubu na 200°C. Maso přendej do pekáčku, navrch vlož na nudličky nakrájenou slaninu, plátky másla a přidej zbývající stroužky česneku. Můžeš ještě dosolit a opepřit. Přiklop a peč asi 1,5 hodiny, pak odklop, zalij vzniklou šťávou a peč ještě půl hodiny bez pokličky.
Tip: Podávej se špenátem a bramborovými knedlíky, případně s bramborami a salátem.