Když nemáte moc času nazbyt a nechce se vám dělat se složitější verzí tohoto sladkého pečiva, s cupcakes, pak určitě upečte muffiny! Můžete do nich přidat téměř cokoliv a přesně padnou do dětské ruky.
U muffinů se asi víc než u kteréhokoliv sladkého pečiva používá rčení: Co dům dal. Můžete do těsta přidat jakékoliv ovoce včetně toho sušeného, čokoládu, ořechy anebo je připravit na slaný způsob. Skvělá jsou sušená rajčata, olivy, parmazán a bylinky, ale to už asi moc pro děti není. Leda, že byste na dětskou party pozvali i dospěláky a řešili, čím je doma pohostíte. Ale zpátky k těm borůvkovým. Možná vám to připadá šílené, vytáhnout tohle ovoce když je zrovna únor, ale kanadské borůvky jsou skleníkové. Stejně tak je můžete přes rok pěstovat doma v květináči nebo do půdy zasazený keřík na zahradě. V zimě naštěstí nevymrzá. A plodů mají tolik, že si je můžete i zamrazit na dobu, kdy borůvky venku nenajdete.
Muffiny s borůvkami
20 košíčků
Příprava: 40 minut
Co na muffiny?
4 vejce
2 bio vanilkové cukry
200 g třtinového cukru
2 lžíce limetkové šťávy + kůra
100 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
50 ml plnotučného mléka
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva bez fosfátů
100–200 g kanadských borůvek
Jak na to?
1.Utři v robotu nebo ručně vejce s cukry. Přidej šťávu z limetky (můžeš i kůru). Nakonec vyšlehej se smetanou a mlékem. Do tekutého těsta vmíchej mouku a prášek do pečiva.
2.Troubu předehřej na 160°C. Vyskládej si košíčky (ideálně po dvou) do formiček na muffiny, skvělý je teflonový plech, rychleji se v něm muffiny pečou. Na dno vlož pár borůvek, zalij do poloviny košíčku těstem, přidej další borůvky a dolij těsto do ¾. Pár borůvek si nech stranou.
3.Peč dozlatova, asi 25 minut. V polovině pečení ještě do muffinů zlehka zatlač pár borůvek.