Není snad nic vděčnějšího než domácí sušenky. Jejich příprava je rychlá, můžete je dětem dát do školy na svačinu nebo je návštěvě nabídnout ke kávě.
Ačkoliv cookies (koláčky) pochází z Holandska, my je tak nějak v hlavě přisuzujeme k Američanům. Do Států doputovaly s evropskými přistěhovalci a nejdřív se jim říkalo Jumbles, což je v překladu něco jako popletené nebo zašmodrchané. A svým způsobem ten název docela sedí. Cookies totiž můžete připravit z různých surovin, chutí, můžete přidat věhlasný zázvor, nebo stejně jako paní Ruth z hostince Tollhouse (zdroj: kitchenproject.com), která do svých formičkových cookies dávala čokoládu. Její recept byl natolik úspěšný, že se dostal až na zadní stranu obalu čokolády na vaření. Ty naše sušenky si pohrávají spíš s francouzskými chutěmi, protože v sobě kromě mandlové mouky skrývají i sladko-slané karamelky od mé šikovné švagrové.
Cookies z mandlové mouky
Asi 24 sušenek (2 větší plechy)
Příprava: 30 minut
Co na cookies?
200 g třtinového cukru
2 bio vanilkové cukry
2 vejce
200 g másla pokojové teploty
200 g hladké mouky
200 g mandlové mouky (Zdraveorechy.cz – proklik https://www.zdraveorechy.cz/oriskove-mouky/mandlova-mouka-blansirovana-400g-p6075a6e55c791e0bd30a356e)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
domácí měkké sladko-slané karamelky (nebo čokoládové čočky)
Jak na to?
- Cukry a vejce vyšlehej v robotu pomocí nástavce “K” do krému. Přidej na kostičky nakrájené máslo, smíchané mouky s kypřícím práškem a špetkou soli. Rukama nebo vařečkou vypracuj hrubší těsto. Bude se trošku lepit.
- Troubu předehřej na 170°C. Na plechy vyložené pečicím papírem vyskládej dál od sebe menší sušenky, já je tvaruju normálně rukou, ať jsou hrbolaté a na ně rozdrob karamelky (případně dej čokoládové čočky). Peč dozlatova, asi 15 minut. Pak je nech na plechu ještě vystydnout.