Na tenhle koláč mám chuť strašně dlouho. V klasické verzi se mu říká Hraběnčiny řezy. Když ho rozříznete, objeví se úžasné sladké a zároveň křupavé čtyři vrstvy. Drobenková, jablečná, sněhová a zase drobenková.
Jak jsem na internetu zjistila, připravuje se různými způsoby. Tohle je jeden z nich s tím rozdílem, že místo moučkového cukru jsem použila třtinový. A vyzkoušela jsem koláč připravit s pusinkami namísto se sněhovou vrstvou. V původním receptu se dává ke čtyřem bílkům 200 g cukru, já dávku snížila o polovinu. Je přeci leden a to je období, kdy víc než jindy dbáme na svou váhu a snažíme se držet předsevzetí. Nicméně, takový domácí koláč k víkendové kávě nebo snídani není rozhodně k zahození…
Hraběnčiny koláčky s jablky a pusinkami
6 formiček o průměru 12 cm (nebo 1 středně velký pekáček)
Příprava: 70 minut
Co na těsto?
4 žloutky
200 g třtinového cukru
200 g másla + na vymazání formiček
450 g polohrubé mouky + na vysypání formiček
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
Co na náplň?
4 větší jablka (cca 600 g)
1 lžíce mleté skořice
1 hrst nasekaných ořechů (já použila pekanové)
Co na pusinky?
4 bílky
100 g třtinového cukru
Jak na to?
- Žloutky utři s cukrem a změklým máslem. Pak vmíchej prosátou mouku a kypřící prášek. Ze směsi připrav drobenku. Formičky vymaž máslem a vysyp moukou. Dvě třetiny těsta (drobenky) rozděl a upěchuj do formiček podél celého dna. Zbývající těsto vlož do svačinového sáčku a dej do ledničky.
- Pak omyj jablka, zbav je jádřince a nastrouhej. Jablka smíchej s mletou skořicí a nasekanými ořechy. Směs rozlož na těsto ve formičkách.
- Troubu předehřej na 170°C. Za pomoci robota vyšlehej sníh z bílků a cukru do tuhého krému. Lžičkou tvaruj pusinky na jablečnou směs. Poté okolo nich zasyp zbývající vychlazené těsto (drobenku). Vlož formičky do předehřáté trouby a peč asi 30 minut (pusinky musí být opečené dozlatova). V pekáčku peč 45 minut.