Když máte kvalitní libové maso, nepotřebujete nic kromě trošky té soli, čerstvě namletého pepře a olivový olej. Česnek zbaví telecí typické sladké chuti a šalotky zabarví šťávu z masa dozlatova.
Pokud přemýšlíte nad tím, co svátečního připravit pro rodinu, přátele nebo čistě jen pro partnera s vidinou toho, že láska prochází žaludkem, pak tahle telecí pečínka je pravou volbou. A když už svátečně, pak rozhodně sáhněte po maldonské soli. Tyhle typické krystalky mořské soli připomínají malé vybroušené diamanty. Pochází od pobřeží Severního moře, z Essexu v Anglii. Sůl je jemná a zároveň zachovává zvláštně sladkou stopu, která se hodí k mladému masu. Dobrá zpráva je, že se dá koupit už 250g. Mají ji například v Tescu, Makru a dalších supermarketech, seženete ji i online.
Telecí bok pečený s česnekem
4 porce
příprava: 2,5 hodiny
Co na telecí bok?
1 kg telecího boku i s kostmi
2 hrsti maldonské soli
1 hrst čerstvě namletého pepře
4 šalotky
1 palice česneku
1 lžíce olivového oleje
Jak na to?
- Troubu předehřej na 200°C. Vetři sůl a pepř do masa, zakapej olivovým olejem a vlož do pekáčku. Přidej napůl rozkrojené šalotky a palici česneku. Přiklop a peč asi 2 hodiny.
- Odklop, podle potřeby můžeš podlít troškou vody, a ještě dopeč dozlatova. Podávej například s bramborovou kaší nebo pečenými brambory. U nás doma k telecímu nesmí chybět okurkový salát.