Přemýšlíte, co s těmi všemi bílky, které vám zbyly z pečení cukroví? Vyzkoušejte kokosové pusinky tak, jak je podle jedné staré kuchařky připravuje rok co rok na Vánoce moje maminka.
Dobrá zpráva je, že se takovéto kokosové pusinky nemusí extrémně dlouho (oproti třeba perníčkům a lineckému cukroví) nechat uležet, aby změkly. Stačí jim pár dnů a nic se neděje, když si na nich pochutnáte i v den, kdy je v troubě „usušíte“. Ony se totiž nepečou, jen při nízké teplotě doslova suší. A přesto, i když jsou krásně zlatavé, uvnitř zůstanou decentně tekuté a to křupnutí nic (naprosto nic) nenahradí.
Kokosové pusinky s čokoládou a skořicí
na 2 plechy
příprava: 40 minut + 60 minut sušení v troubě
Co na kokosové pusinky?
5 bílků
250 g moučkového cukru
200 g strouhaného kokosu
kůra z 1 citronu
A pokud chceš čokoládové pusinky, pak přidej:
50 g strouhané čokolády na vaření
špetku mleté skořice
Tip od cukráře:
Pokud chceš, aby kokosky měli „cukrářskou barvu“, vmíchej do vychlazeného sněhu ještě dvě lžíce meruňkové marmelády.
Jak na to?
- V robotu (s nástavcem balonová metla) vyšlehej bílky do tuhého sněhu. Připrav si vodní lázeň. Do většího kastrolu dej po dně vodu a na něj polož menší kastrol, nesmí být ale ponořený do vody. Jde o princip páry. Vodu zahřej. Přendej do vrchního kastrůlku tuhý sníh a postupně vmíchávej moučkový cukr, dokud nebude sníh s cukrem tuhý, lesklý a zahřátý.
- Poté jej odstav z páry a míchej, dokud sníh nevystydne. Teprve poté zlehka zapracuj kůru z citronu, nastrouhaný kokos (a případně čokoládu a kdo má rád i špetku mleté skořice).
- Troubu (ideálně horkovzdušnou) rozehřej na 100°C. Na plech vyložený pečicím papírem kávovou lžičkou (nebo cukrářským sáčkem) tvoř malé hrudky. Ty suš v troubě asi hodinu. Že jsou pusinky hotové poznáš tak, že když je vezmeš za špičku, půjdou zlehka uvolnit z pečícího papíru a zespoda budou růžové. Uvnitř zůstanou krémové.