Snídaně o víkendu mají u nás doma svá pravidla. Nikam obvykle nespěcháme, připravujeme je v pyžamu a u stolu si povídáme. A jíme, třeba tyhle božské palačinky.
Recept na palačinky ke mně připutoval s manželem. Ten mě je naučil připravovat tak, aby byly tenké, zlehka křupavé a netrhaly se. Což může být trošku nadlidský výkon, ve hře je totiž hned několik faktorů. Když dáte moc nebo málo mouky, v těstu jsou hrudky, nenecháte palačinkovou směs vychladit (tedy i propojit), máte-li špatnou pánev (ne tu na palačinky, která je rovná a nízká), smažíte je při nízké teplotě… Musíte to všechno „vychytat“, vyzkoušet si to ve vašich domácích podmínkách. A pak z vás budou snídaňový profíci. Protože takové palačinky milují snad všichni. Co na ně nebo do nich dáte, je už pak čistě na vás a na tom, co za poklady doma skrýváte.
Snídaňové palačinky
Asi 12 větších palačinek
Příprava: 20 minut + chlazení
Co na palačinky?
500 ml plnotučného mléka
4 vejce
2 lžíce vanilkového cukru
citronová kůra z 1 citronu
8 vrchovatých lžic polohrubé mouky (asi 100 g)
olej na pánev
marmeláda (s příběhem)
neochucený tvaroh z farmy
vlašské ořechy
Jak na to?
- Ručně nebo pomocí robota vyšlehej mléko s vejci, vanilkovým cukrem, kůrou z citronu a vmíchej mouku. Vyšlehej tak, aby ve směsi nebyly hrudky a dej do chladu. Čím déle se bude palačinková směs chladit, tím více se chutě propojí a snadněji se ti budou palačinky dělat. Pokud nemáš čas, tak alespoň 10 minut.
- Po vychlazení směs ještě jednou vyšlehej. Pokud je moc tekutá, můžeš přidat ještě malinko mouky, ale musí téct! Pánev rozehřej a potři troškou oleje, nalij směs a rozlij ji po celé pánvi tak, aby vznikla tenká palačinka. Osmahni z obou stran dozlatova. Pokud se připaluje, sniž teplotu. Hotové palačinky rozlož ideálně na pracovní plochu a nech vychladnout. Podávej s čím máš chuť, u nás je to marmeláda (s příběhem) a neochucený tvaroh z farmy, posypané vlašskými ořechy.
To vypadá skvěle a hned vím, co si zítra udělám na snídani 🙂 Jen teda místo oleje použiju ten kokosový, který přímo zbožňuju nejen kvůli chuti, ale i prospěšným účinkům.
To je skvělé, děkujeme za tip a za zprávu:-)