Já moc pomazánková nejsem. Ráda je jím na návštěvách, ale doma si dám k večeři radši těstoviny nebo polévku. Ale tahle cizrnová mě fakt baví!
Proč? Protože je jednoduchá, rychlá a skrývá v sobě zajímavé a zároveň vyvážené chutě. Slanou, kyselou, hořkou, ale i sladkou. Prostě je tam všechno, co mám ráda. Navíc v ní není maso. Sem tam lehce vegetariánská strava neublíží ani mému muži, který na rozdíl ode mě pomazánky miluje. Otestovala jsem ji i na dětech a dětech mé kamarádky a funguje.
Cizrnová pomazánka se sušenými rajčaty
4 porce
příprava: 15 minut
Co na pomazánku?
1 plechovka sterilované cizrny (400 g)
4 sušená rajčata naložená v oleji (40 g)
100 g lučiny (žervé)
20 g nastrouhaného parmazánu
1 lžička plnotučné hořčice (podle chuti)
1-2 jarní cibulky (případně 1 šalotka)
může být i stroužek česneku
1-2 lžičky extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
čerstvá petrželka na ozdobu
pečivo
Jak na to?
- Propláchni sterilovanou cizrnu a přendej ji do mísy. Přidej na malé kousky nakrájená sušená rajčata a žervé a vidličkou vše rozmačkej. Vmíchej nastrouhaný parmazán, hořčici a nasekanou jarní cibulku a česnek.
- Pomazánku dochuť olivovým olejem, čerstvě namletou solí a pepřem. Promíchej, podle potřeby ještě rozmačkej cizrnu, čím víc bude „na kaši“, tím lepší bude mít pomazánka chuť. Podávej na pečivu ozdobené čerstvou petrželkou.