Nejlepší borůvkový koláč na světě je ten, který si upečete sami doma, s láskou. Já jsem tu jen od toho, abych dodala vyzkoušený recept nebo inspiraci.
A tak to má prostě být. Každý z nás, co blogujeme, čteme blogy, časopisy, kuchařky, sledujeme TV pořady, YouTube či co všechno, jsme vlastně skoro profi kuchaři a cukráři. Protože stejně jako ty, co je to živí, nás to baví, snažíme se a umíme se pořádně rozzlobit, když nám něco nejde. Naše kuchyně jsou něco jako kaple (věřící mi opět prominou), kam se chodíme modlit k jídlu. Kam zveme své přátele, rodinu, naše lásky a mluvíme, vyzpovídáme se a sdílíme naše pocity a především chutě. A při jídle jsme kreativní – mozek nadopovaný cukrem dokáže vymyslet neuvěřitelné nápady. Pak o nich možná pochybujeme, ale pokud i po tom, co cukr odezní, si za nimi stojíme, tak je pojďme realizovat!
Borůvkový koláč s drobenkou
forma o průměru 24 cm
příprava: 50 minut
Co na koláč?
2 vejce
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
70 ml plnotučného mléka
180 g polohrubé mouky + na vysypání formy
½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
borůvky (nebo jiné sezónní ovoce)
Co na drobenku?
80 g másla
80 g třtinového cukru
80 g polohrubé mouky
Jak na to?
- Odděl žloutky od bílků. Z bílků vyšlehej sníh. Žloutky utři s cukry, vmíchej mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidej máslo a nakonec zlehka zašlehej sníh.
- Troubu předehřej na 180°C. Vymaž formu máslem a vysyp troškou mouky. Nalij těsto. V míse od těsta smíchej máslo s cukrem a moukou a prsty rozdrol drobenku. Část borůvek smíchej s drobenkou. Zbytek borůvek rozlož na těsto od středu ke krajům, klidně jich dej hodně a prsty je trošku zatlač do těsta. Navrch dej drobenku s borůvkami. Část čerstvých borůvek si můžeš nechat na ozdobu.
- Koláč peč dozlatova, asi 30 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Já ho nechávám ještě chvíli po vypnutí v troubě, aby „dojel“.
Tenhle koláč je nejlepší druhý den. Když ho máte schovaný pod čistou utěrkou, zůstane krásně vláčný a chutě se správně prolnou.