Rum, máslo, mák, švestky – to všechno jsou suroviny, které jídlo povyšují do dalšího, ještě vyššího levelu. O tom by vám mohly babičky vyprávět.
Nebo třeba já, pokud už babičku nemáte. Dřív se všechno peklo tak nějak jinak, mám ten pocit. Všechno bylo mnohem tučnější, méně se experimentovalo a recepty patřily do rodinné pokladnice. Teď možná trošku přeháním, ale vážně – buď šetříme, a tady mi Láďa Hruška odpustí, nebo se snažíme za každou cenu vařit a péct zdravěji. Což je jenom správně, ale tak nějak by to mělo být s citem a s chutí. Nic se nemá přehánět! Stačí, když bílý cukr nahradíte hnědým a prostě se nebudete přejídat a až vám slehne, tak si půjdete zaběhat. No co, i tak se žít… 🙂
Makovec s rumem a švestkami
1 plech
příprava: 60 minut
Co na makovec?
3 vejce
½ hrnku třtinového cukru
1 vanilkový cukr
250 g měkkého tučného tvarohu
50 ml plnotučného mléka
2 lžíce rumu
1 a ½ hrnku polohrubé mouky
½ hrnku mletého máku
1 kypřící prášek do perníku (bez fosfátu)
50–80 g másla
švestky
pečící papír
Jak na to?
- V robotu s balónovou metlou utři vejce s cukry, vmíchej tvaroh, mléko a rum. Přidej mouku, mletý mák a prášek do pečiva. Promíchej a teprve potom postupně přidávej rozpuštěné, ale ne horké máslo! Jde o to, aby těsto bylo krásně vláčné.
- Troubu rozehřej na 180°C. Zbytkem másla vymaž pekáč nebo plech a vylož pečícím papírem, bude ti držet tvar. Nalij dovnitř těsto, rovnoměrně jej rozetři a navrch polož půlky švestek slupkou dolů. Můžeš přidat i švestková povidla.
- Peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je makovec uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.