Moje holky moc brambory nemusí. Nebaví je vařené, ani šťouchané a mám pocit, že kaši už taky odzvonilo. Tak co s tím?
Milují ale hranolky, jenže ty zas úplně nebaví nás rodiče. A tak jsme je začali připravovat tak trošku po svém, zdravěji. Jsou víc křupavé a rozhodně chuťově rozmanitější. Navíc, a zase se budu opakovat, je to další jídlo, které je strašně jednoduché a nevyžaduje vaši stálou přítomnost – narozdíl od dětí. Můžete tam propašovat i nějakou tu sezonní zeleninu a třeba i maso, když na to přijde. A hodí se jako příloha i jako hlavní jídlo. To můžete jíst rukama, vzít na piknik nebo třeba na návštěvu. Což by s hranolkami z „fastu“ asi nešlo.
Pečené bramborové hranolky
4 porce
příprava: 40 minut
Co na hranolky?
600 g brambor typu A (ideálně menší rohlíčky)
1 červená cibule (může být ale i šalotka nebo mladá bílá cibule)
4 stroužky česneku
rozmarýn (případně tymián)
olivový olej
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Jak na to?
- Očisti brambory – pokud jsou tzv. mladé, stačí je vzít čistou houbičkou na nádobí, pořádně omýt a pak už jen nakrájet na měsíčky. Jednou za čas třeba na kolečka.
- Troubu předehřej na 180° C. Brambory přendej je do zapékací formy, přidej na menší kousky nakrájenou cibuli a nožem drcený česnek. Rozmarýn nebo tymián brambory krásně provoní. Pak už jen zakapej olivovým olejem. Dochuť solí a pepřem.
- Peč dozlatova, asi 30 minut, záleží na velikosti hranolek. Sem tam je v troubě promíchej, ať se ti nepřipálí k pekáčku.