Liška obecná (nebo taky kuřátko, jak se jí říká na Moravě) je krásně oranžově barevná, na skus pevnější, voňavá a chuťově opravdu výjimečná houba.
Kromě toho, že ji najdete v českých lesích téměř všude (pokud ovšem prší a je teplo), tak je liška obecná u nás jako jedna z mála hub vedena jako „tržní“. Můžete ji nasbírat a prodat. Znamená to ale také to, že když se po ní pídíte a v lese zrovna neroste, koupíte ji na trhu, v tržnici, ve specializovaném obchodě…Proto (nejen) je tak oblíbená mezi šéfkuchaři. Její velkoobchodní cena se pohybuje okolo 300 Kč za 1 kg. Možná je to hodně, pro někoho zas tak moc ne, pravdou ale je, že v jídle je naprosto dokonalá. Liška se hodí k masu, do omáček, anebo ji zkuste tak jako já, přidat do omelety na italský způsob.
Omeleta s liškami s parmskou šunkou a parmazánem
4 porce
příprava: 20 minut
Co na omeletu?
12 vajec
8 plátků parmské šunky
asi 50 g parmazánu (dle chuti)
2 lžíce olivového oleje
čerstvý tymián a oregano
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Jak na to?
- Do misky rozklepni vejce a zlehka je promíchej. Na pánvi zahřej olej. Orestuj na něm parmskou šunku a celé lišky. Přendej na ubrousek, který ti z nich pomůže odsát přebytečný tuk.
- Na pánev nalij vejce. Počítej, že omeletu budeš dělat dvakrát. Vidličkou trošku potrhej vaječnou směs a rozlij ji tam, kde se vytvoří prázdné místo. Omeleta se rychleji propeče.
- Navrch dej orestovanou parmskou šunku, lišky, dochuť solí a pepřem. Jakmile vejce zežloutnou, stáhni z plotny, ozdob nastrouhaným parmazánem a čerstvými bylinkami. Přendej na talíře a podávej třeba s čerstvým pečivem.