Není žádné tajemství, že můj muž je lepší kuchař než já. Pro vaření má ten správný cit, nebojí se objevovat nové chutě a zároveň umí dodržovat pravidla.
A tak, když nedávno jednoho dne přijel domů z tržnice se 4 kg rajčat San Marzano, byl nadšením bez sebe. Já teda taky. Oba jsme naplánovali sušená rajčata v oleji, „vygooglili“ si nakládaná rajčata a něco jako passatu. Je tolik způsobů, jak „konzervovat“ rajčata (a San Marzana jsou k tomu naprosto ideální) na pozdější dobu, když už nebudou tak sladká a voňavá. Jeden z receptů je strašně boží a naprosto jednoduchý.
Nakládaná rajčata s česnekem a bazalkou
na asi 3-4 zavařovačky (cca 250 ml)
příprava: 30 minut
Co na nakládání?
1 kg rajčat San Marzano
2 hlavičky českého česneku (ideálně mladého)
2 hrsti čerstvé bazalky
asi 500 ml extra panenského olivového oleje
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Jak na to?
- Připrav si čisté, pořádně vymyté a usušené zavařovačky s víčky. Rajčata San Marzano omyj a osuš. Nakrájej je na tenčí plátky. Oloupaný česnek nakrájej na tenčí nudličky. Lístky bazalky omyj a osuš. Já mám takový fígl – mokré listy vložím do čisté utěrky, zabalím podélně a zatočím rukama ve vzduchu. Je to rychlé a účinné.
- Do sklenic skládej postupně vrstvu z plátků rajčat, nato vlož česnek, bazalku, dochuť solí a pepřem a zalij olejem. To opakuj, dokud nejsou sklenice naplněné až po okraj. Rajčata musí v oleji plavat.
- Poté uzavři a dej do chladu. Skvělé je, že je nemusíš zavařovat. Rajčata jsou nejlepší tak za 3 až 4 dny, ale vydrží i déle, pokud je neotevřeš. Takhle nakládaná rajčata jsou skvělá k pečenému masu, do těstovin nebo jen tak na zobání třeba při grilovačce.