Bábovka byla první věc, kterou jsem kdy v životě upekla sama. Bylo mi 9 let a dmula jsem se pýchou jako nafukovací balon.
Moje holky už ji pekly několikrát. Je jednoduchá, hrnková a ingredience, které na ní potřebujeme, máme vždycky doma. Teď je to ale trošku jiné. Dostala jsem od svého muže staro-novou formu na bábovku. Je ze sběrného dvora, odkud ji zachránil, dovolil se a přivezl mi ji domů. Už dlouho jsem tak krásnou věc neviděla. Museli jsme ji drhnout na několikrát a když prošla horkou troubou, odkryla nám něco, co skrývala pod „slupkou“ – měděnou barvu. A že není jen „fórová“ mi došlo v momentě, kdy se vyklopila bez větších vad na kráse.
Hrnková bábovka pro děti
na 1 formu
příprava: 60 minut
Co na těsto?
3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 vanilkový cukr (z pravého lusku)
kůra z 1 citronu
1 necelý hrnek mléka
2 necelé hrnky polohrubé mouky + na vysypání formy
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
50 g másla + na vymazání formy
2 lžíce kakaa
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Utři vejce s cukry, přidej kůru z citronu, mléko, mouku a nakonec prášek do pečiva. Do těsta nakonec zlehka vmíchej rozehřáté máslo.
- Předehřej troubu na 180°C. Máslem vymaž pečlivě formu na bábovku a vysypej moukou. Polovinu těsta rovnoměrně nalij do formy. Zbytek smíchej s kakaem a přendej do formy.
- Peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Ještě teplou ji vyklop a až trošku vychladne, zasyp zlehka moučkovým cukrem.
Krásná! Tenhle tvar formy udělá z bábovky něco dokonalého (tedy,když se vyklopi:). A recept s holkama určitě vyzkouším, hrnkových pro děti není nikdy dost!