Jestli v Bretani existuje něco jako top koláč, pak je to právě far. Je tučný, sladký a zároveň slaný a podává se kdykoliv – ráno, odpoledne, večer…
Když nám ho naše francouzská rodina v rámci pobytu v Bretani připravila, upozornila nás, že je opravdu tučný. Že si dáme kousek a už se nezvedneme. Pravdou je, že Češi, co se sladkého týče, vydrží opravdu hodně. Co pro nás ale bylo překvapením, byla konzistence – uvnitř se podobá pudingu, vrchní část pak připomínala svou karamelovou barvou i vůní Crème brûlée. A chuť? Každému z nás se vybavilo něco z dětství, vzpomněli jsme si na kaši, rýžový puding a na něco, co jsme ani nedokázali popsat. Dali jsme si jeden kousek, dva, další den zase a domů jsem si odvezla od Nathalie recept. Upekla far a doufala, že bude úplně stejný. Nebyl, ale to je nejspíš tou změnou prostředí. I tak je tento far naprosto božský!!!
Bretaňský koláč FAR
8 porcí
příprava: 80 minut + chlazení
Co na koláč?
1 l plnotučného mléka
60 g slaného másla – Le Beurre Moulé – demi-sel (případně máslo + lžička hrubé mořské soli) + na vymazání pekáče
5 vajec
250 g hladké pšeničné mouky + na vysypání pekáče
250 g cukru (já používám třtinový)
- V hlubší pánvi nebo hrnci zahřej mléko, přidej máslo a nech to probublat. Stáhni z plotny a počkej, dokud nebude vlažné. Horké mléko by srazilo vejce.
- Mezitím v míse smíchej vejce s moukou a cukrem. Poté vmíchej mléko s máslem a pořádně promíchej, aby tam nebyly hrudky. Těsto bude hodně tekuté, ale tak je to správné.
- Troubu předehřej na 180°C. Vymaž pekáč máslem a vysyp troškou mouky. Nalij do něj těsto, vlož do trouby a peč dozlatova, asi 45 minut.
- Vyndej upečený koláč a nech ho vystydnout, teprve pak ztuhne. Teplý se hýbe tak, že opravdu připomíná puding. Podává se buď takový jaký je nebo se zalévá například sirupem.