Takové, jaké mě ve své bretaňské kuchyni naučila Nathalie. U nich doma je milují všichni, hlavně syn Thomas. První kousky galletes (galetek) ale vždycky dostanou její tři psi.
Francouzi připravují galetky na speciální elektrické plotně (je zde regulovatelná teplota a tahle mašinka se dá koupit v každých domácích potřebách v Bretani). U nás se něco podobného taky prodává – palačinkovač Krampouz Diabolo. Ale taková pánvička na palačinky taky není k zahození. Tedy pokud se galetky nechystáte dělat ve velkém. A co ještě budete potřebovat? Dřevěnou špachtli a především stěrku.
Slané francouzské galletes
4-6 porcí
příprava: 60 minut + 6 hodin odležení
Co na galletes?
450 g hladce namleté pohankové mouky
hrstka hrubé mořské soli
2 vejce
250 ml cideru (čti cídr ne sajdr)
250 ml vody + podle potřeby
1 lžíce medu
olej na vymazání pánve (řepkový, slunečnicový)
Co do slaných galletes?
nastrouhaný sýr (Eidam)
šunka od kosti
vejce
specialita šéfkuchařky – na plátky nakrájená tlačenka
zakysaná smetana (nebo hustá smetana) na potření galetky
- Mouku promíchej se solí, přidej vejce, cider, vodu a med. Pořádně promíchej, ideálně v mixéru. Těsto musí být hladké, bez hrudek a hlavně nadýchané.
- Těsto nech odpočinout, alespoň 6 hodin. Pak podle hustoty těsta můžeš přidat ještě trošku pohankové mouky a promíchat. Těsto je trošku tekutější, podobné našim palačinkám. Průběžně můžeš podle potřeby vmíchat ještě vodu.
- Pánev nebo ideálně plotnu na palačinky zahřej na 220°C a potři olejem. Mezitím můžeš popíjet cider, který zbyl v láhvi, tak to v Bretani alespoň dělají.
- Na rozehřátou a olejem vymazanou plotnu nalij naběračkou těsto, rozetři jej stěrkou po celé ploše do tenka. Přebytečná voda se z těsta musí odpařit, stačí když budeš nad galetkou mávat rukou. Nevytvoří se na ní bubliny. Naběračku si odkládej do misky s vodou, lépe se ti s ní pak bude pracovat.
- Potom opatrně za pomocí špachtle otoč galetku na druhou stranu. Potři smetanou, rozlož na ni sýr, šunku, vajíčko (celé nebo jen žloutek) a dej plátky tlačenky. Za pomoci špachtle překlop z jedné poloviny, pak z druhé a nakonec ti pomůže hrana špachtle přeložit spodní a horní část. Vznikne taková obálka, uprostřed s vejcem.