Moje holky mají rády rajčatovou polévku. Ne takovou tu z pytlíku, ale z na slunci dozrálých rajčátek, pěkně s parmazánem a s čerstvými bylinkami. I když se to nezdá, je to opravdu rychlá záležitost.
Nejvíc času vám zabere příprava – než všechno omyjete, nakrájíte, otevřete… Nepočítám přípravu domácího vývaru, o tom ale někdy jindy. Samo o sobě je vaření polévky už úplná brnkačka. Něco pro amatéry i profíky, co nemají tolik času, třeba v létě! Tahle voňavá polévka má hodně výhod, pro mě však jednu zásadní – chutná mým dětem a chtějí ji zas a zas.
Rajčatová polévka s parmazánem
4 porce
příprava: 30 minut
Co na polévku?
250 g cherry rajčátek
500 g loupaných rajčat (sklízí se obvykle v době, kdy dozrají na slunci)
4 menší mrkve
1 menší cuketa
1 l domácího vývaru (zeleninový, kuřecí nebo hovězí)
2 šalotky
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
čerstvé oregano a bazalka
sůl a pepř
třtinový cukr a šťáva z citronu na dochucení
parmazán
200 g zavářky (těstovin – kolínek)
Jak na to?
- Těstoviny uvař zvlášť v osolené vodě dle návodu uvedeném na obalu. Na oleji orestuj nasekanou šalotku a česnek, přidej na menší kousky nakrájenou mrkev a cuketu.
- Vmíchej na menší kousky nakrájená rajčátka, zalij vývarem a krátce povař, asi 5 minut. Poté přidej loupaná rajčata. Dochuť solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Část bylinek si nech stranou na ozdobu.
- Prohřej polévku, stačí 2 minuty, odstav a rozmixuj. Dochuť ještě podle potřeby troškou třtinového cukru a šťávou z citronu.
- Polévku přendej na talíře, doprostřed vlož uvařené těstoviny, zasyp nastrouhaným parmazánem a ozdob čerstvými bylinkami. Můžeš ještě zakápnout olivovým olejem.