Když nad tím tak přemýšlím, vždy když máme dětskou „přespávací“ návštěvu a já ráno nemusím nutně pracovat, pak smažím lívance.
Někdo je má rád kynuté, já je dělám s kypřícím práškem. Jednoduše, rychle – a pokaždé se povedou. Ať už použiju hladkou mouku, případně pro zdravější verzi špaldovou, nesmí chybět kůra z citronu nebo limetky a opravdický vanilkový cukr. To pak ráno voní úplně jinak. Tak jako u babičky. Tak jako voní prázdniny. Tak jako čas strávený pod dekou, s knížkou a něčím dobrým na zub.
Snídaňové lívance
4-6 porcí
příprava: 30 minut + 10 minut odležení
Co na lívance?
3 vejce
3 lžičky třtinového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z citronu nebo limetky
400 ml plnotučného mléka
250 g hladké (špaldové) mouky
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
olej na vytření lívanečníku
Co na podávání?
čerstvé sezónní ovoce
domácí marmeládu
bílý jogurt nebo zakysanou smetanu
třtinový cukr smíchaný s mletou skořicí
Jak na to?
- V míse utři vejce s cukry a kůrou z citronu nebo limetky. Vmíchej mléko a postupně zadělávej těsto s moukou. Nakonec přidej kypřící prášek.
- Pořádně promíchej a pokud máš čas, dej na chvilku těsto odležet, třeba do ledničky. Lívance se ti budou dělat snadněji.
- Rozehřej lívanečník a vytři jej olejem. Smaž lívance z obou stran dozlatova.
- A pak už je to na tvé inspiraci a na tom, co dům dá. Já doma sáhnu buďto po sezonním ovoci nebo domácí marmeládě. Na stole nikdy nesmí chybět bílý jogurt, případně zakysaná smetana a cukr provoněný mletou skořicí.